Składniki:
- 30 muszli conchiglioni rigati
- 2 opakowania serka ricotta
- 250g strartego pomarańczowego cheddara (jeśli nie możecie dostać, może być zwykły cheddar)
- szklanka startego parmezanu
- sos pomidorowy
- 1 brokuł (lub odpowiednik 1 główki mrożonych brokułów)
- pół pęczka posiekanej bazylii
- świeże lub suszone oregano
- 1 nieduża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki bardzo drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, chili w proszku
- Muszle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż troszkę zmiękną (około 8 minut), odcedzamy
- Brokuł gotujemy do miękkości, studzimy
- Sery i czosnek mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na pół.
- Do jednej połowy dodajemy brokuła i rozgniatamy go drobniutko widelcem
- Do drugiej połowy dodajemy bazylię, dokładnie mieszamy
- Muszle nadziewamy używając łyżeczki do herbaty-część jednym, a część drugim farszem (brokułowych wyjdzie troszkę więcej)
- Do gotowego sosu pomidorowego dodajemy cebulę, rozrzedzamy wlewając około pół szklanki wody, doprawiamy pieprzem i chili w proszku, dodajemy oregano i bazylię- świeże lub suszone
- Wlewamy sos na dno naczynia żaroodpornego do wysokości około 1,5cm
- Układamy muszle ściśle, aby się nie przewracały.
- Po ułożeniu wszystkich muszli, sos powinien sięgać do górnej krawędzi muszli. Jeśli jest go za mało-dokładamy łyżeczką między muszlami.
- Pieczemy pod przykryciem, około 0,5h w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem, odkrywając na kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser ładnie się zarumienił
- Podajemy po kilka muszli z każdego rodzaju, możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem. Najładniej wyglądają ułożone na sosie.
przepiękne i zdjęcia i muszle !
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuń