Składniki:
- 1 fenkuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fenkuł myjemy, odkrawamy zielone części, usuwamy wierzchnią warstwę
- Przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienki plasterki w poprzek.
- Składniki sosu mieszamy, przyprawiając nieco solą i pieprzem.
- Fenkuł polewamy sosem po trochu, za każdym razem próbując, czy ma wyrazisty, ale nie przytłaczający cytrynowy posmak. Kiedy uzyskamy odpowiedni posmak możemy jescze doprawić solą i pieprzem
Uwaga... Fenkuł ma posmak anyżowy, więc nie wszystkim będzie smakował
zawsze chciałam zrobić coś z fenkułu ale jakoś nie mogę go kupić. taka propozycja na dzisiejsze 33 stopnie była by super
OdpowiedzUsuńTylko trzeba pamiętać, że fenkuł ma anyżowy posmak-jeśli ktoś nie lubi anyżu, nie będzie mu smakował.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest bardzo orzezwiajacy..
Właśnie zjadłem przed chwilką. Bartek
OdpowiedzUsuńI jak? Bo ja jakas mega fanka fenkulu to nie jestem...
OdpowiedzUsuńBleh, jak anyżkowaty posmak to ja podziękuję D:
OdpowiedzUsuń