piątek, 12 lipca 2013

Kurczak piri piri z ziemniakami pieczonymi z solą i pieprzem



Składniki:  
  • 6 udek z kurczaka (ze skórą)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki piri-piri (bird's eye chili) lub inna papryczka chili (przy 1 papryczce jest umiarkowanie ostre)
  • kilka gałązek oregano (posiekanych) lub 1 łyżka suszonego oregano
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki różowego octu winnego lub whisky lub brandy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
Do podania:
  • 1kg fasolki szparagowej, pozbawionej łyka, umytej i ugotowanej do miękkości w osolonej wodzie
Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
  • 2,5-3kg ziemniaków
  • oliwa lub olej 0,5 filiżanki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 
  • Kurczaka myjemy, ususwamy pozostałości piór, osuszamy
  • Nacieramy solą
  • W tym czasie łączymy składniki marynaty
  • Nacieramy kurczaka marynatą (ja nacieram również pod skórą w miarę możliwości) i odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej całą noc)
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190 stopni przez 50-60 min w zależności od wielkości udek i piekarnika oczywiście, lub grillujemy. Na ostatnie 5-10 minut możemy piekarnik przełączyć na funkcje grill, żeby skórka ładnie się zarumieniła.
  • W trakcie pieczenia (grillowania) przynajmniej 3 razy obracamy.
Gotową marynatę możemy przynajmniej przez tydzień przechowywać w lodówce.


Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
  • Ziemniaki myjemy, obieramy (młodych nie trzeba obierać) i kroimy wzdłuż na półksiężyce 
  • Na dużą blachę wlewamy oliwę, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
  • Po 3 minutach, gdy oliwa staje się bardziej płynna wyjmujemy blachę, wrzucamy ziemniaki i mieszamy dokładnie, aby ziemniaki obtoczyły się w oliwie, solimy, pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
  • Pieczemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając
Czas pieczenia może być różny w zalezności od piekarnika i wielkości ziemniaczków, dlatego sprawdzajmy, czy nie są zbyt przypieczone i czy sa miękkie.

Ziemniaczki wspaniale sprawdzają się jako dodatek do dań głównych lub jako przekąska.



3 komentarze: