Składniki:
- 6 udek z kurczaka (ze skórą)
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki piri-piri (bird's eye chili) lub inna papryczka chili (przy 1 papryczce jest umiarkowanie ostre)
- kilka gałązek oregano (posiekanych) lub 1 łyżka suszonego oregano
- skórka z 1 cytryny
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki różowego octu winnego lub whisky lub brandy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
Do podania:
- 1kg fasolki szparagowej, pozbawionej łyka, umytej i ugotowanej do miękkości w osolonej wodzie
Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
- 2,5-3kg ziemniaków
- oliwa lub olej 0,5 filiżanki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy, ususwamy pozostałości piór, osuszamy
- Nacieramy solą
- W tym czasie łączymy składniki marynaty
- Nacieramy kurczaka marynatą (ja nacieram również pod skórą w miarę możliwości) i odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej całą noc)
- Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190 stopni przez 50-60 min w zależności od wielkości udek i piekarnika oczywiście, lub grillujemy. Na ostatnie 5-10 minut możemy piekarnik przełączyć na funkcje grill, żeby skórka ładnie się zarumieniła.
- W trakcie pieczenia (grillowania) przynajmniej 3 razy obracamy.
Gotową marynatę możemy przynajmniej przez tydzień przechowywać w lodówce.
Pieczone ziemniaki w półksiężycach:
- Ziemniaki myjemy, obieramy (młodych nie trzeba obierać) i kroimy wzdłuż na półksiężyce
- Na dużą blachę wlewamy oliwę, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
- Po 3 minutach, gdy oliwa staje się bardziej płynna wyjmujemy blachę, wrzucamy ziemniaki i mieszamy dokładnie, aby ziemniaki obtoczyły się w oliwie, solimy, pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
- Pieczemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając
Czas pieczenia może być różny w zalezności od piekarnika i wielkości ziemniaczków, dlatego sprawdzajmy, czy nie są zbyt przypieczone i czy sa miękkie.
Ziemniaczki wspaniale sprawdzają się jako dodatek do dań głównych lub jako przekąska.
To to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńmniam, ale wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię po raz drugi w tym miesiącu, przepyszne:)
OdpowiedzUsuń