środa, 17 lipca 2013

Sałatka owocowa w arbuzie z procentami lub bez



Składniki: 
  • 1arbuz
  • 1ananas świeży lub z puszki
  • 1 puszka liczi
  • 250g świeżych truskawek, umytych, pozbawionych szypułek
  • 3 kiwi
  • pół grejfruta, najlepiej czerwonego
  • 2 duże umyte dojrzałe nektarynki lub puszka brzoskwiń
  • 150g umytej borówki amerykańskiej (może być bez, ale zdecydowanie poprawia walory smakowo-wizualne)
  • nieduża kiść umytych zielonych winogron 
  • 3 szklanki białego vermoutha
  • 50g wódki lub więcej (ale bez przesady)

Przygotowanie: 
  • Arbuza przecinamy na pół, przy użyciu sprzętu do robienia kulek wydrążamy robiąc kulki warsta po warstwie (po każdej warstwie ścinamy wystające pozostałości, które zjadamy w międzyczasie...Jeśli nie mamy specjalnej łyżki do robienia kulek- używamy zwykłej łyżki, wydrążając jak największe kawałki, które później kroimy w kostkę.
  • Blade resztki przy skórze arbuza wydrążamy i wyrzucamy, lub jeśli lubimy zjadamy.
  • Ananasa obcinamy z obu stron- podtawę i pióropusz. Obcinamy skórę jak na zdjęciu poniżej, następnie 4ma cięciami odcinami miąższ wokoło twardej części (prostym cięciem, nie owalnie). Kroimy w 1cm kostkę. Jeśli używamy ananasa z puszki, odlewamy syrop i zostawiamy go do przyrządzenia ponczu.
  • Nektarynki obkrawamy i kroimy na jak największą kostkę, pestki wyrzucamy. Jeśli używamy brzoskwiń z puszki, odlewamy syrop, odkładamy do ponczu.
  • Kiwi obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
  • Grejfrut obieramy z błonek i sam miąższ rozdrabniamy, robimy to nad resztą owoców, aby sok zleciał na nie.
  • W dużej misce mieszamy wszystkie owoce, dodajemy puszkowe. Przekładamy do wydrążonego arbuza
  • Przyrządzamy poncz- mieszamy niecałą szklanke soku z puszkowych owoców, vermuth i wódkę( proporcje można zmieniać w zależności od upodobań).
  • Jeśli robimy wersję dla dzieci-używamy przynajmniej 2 rodzajów owoców z puszki i używamy do zalewy syropu z tych owoców( nie całego syropu). Można wtedy dodać trochę więcej soku z grejfruta.
  • Zalewamy owoce zalewą i odkładamy do lodówki na 2-3h. 
  • Próbujemy i ewentualnie dolewamy po trochu alkoholu, mieszamy.
Sałatka wspaniale prezentuje się na gościnnym stole lub na dziecięcym balu.
Do sałatki  można wetknąć przed podaniem kilka słomek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz