Składniki:
- 1arbuz
- 1ananas świeży lub z puszki
- 1 puszka liczi
- 250g świeżych truskawek, umytych, pozbawionych szypułek
- 3 kiwi
- pół grejfruta, najlepiej czerwonego
- 2 duże umyte dojrzałe nektarynki lub puszka brzoskwiń
- 150g umytej borówki amerykańskiej (może być bez, ale zdecydowanie poprawia walory smakowo-wizualne)
- nieduża kiść umytych zielonych winogron
- 3 szklanki białego vermoutha
- 50g wódki lub więcej (ale bez przesady)
Przygotowanie:
- Arbuza przecinamy na pół, przy użyciu sprzętu do robienia kulek wydrążamy robiąc kulki warsta po warstwie (po każdej warstwie ścinamy wystające pozostałości, które zjadamy w międzyczasie...Jeśli nie mamy specjalnej łyżki do robienia kulek- używamy zwykłej łyżki, wydrążając jak największe kawałki, które później kroimy w kostkę.
- Blade resztki przy skórze arbuza wydrążamy i wyrzucamy, lub jeśli lubimy zjadamy.
- Ananasa obcinamy z obu stron- podtawę i pióropusz. Obcinamy skórę jak na zdjęciu poniżej, następnie 4ma cięciami odcinami miąższ wokoło twardej części (prostym cięciem, nie owalnie). Kroimy w 1cm kostkę. Jeśli używamy ananasa z puszki, odlewamy syrop i zostawiamy go do przyrządzenia ponczu.
- Nektarynki obkrawamy i kroimy na jak największą kostkę, pestki wyrzucamy. Jeśli używamy brzoskwiń z puszki, odlewamy syrop, odkładamy do ponczu.
- Kiwi obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
- Grejfrut obieramy z błonek i sam miąższ rozdrabniamy, robimy to nad resztą owoców, aby sok zleciał na nie.
- W dużej misce mieszamy wszystkie owoce, dodajemy puszkowe. Przekładamy do wydrążonego arbuza
- Przyrządzamy poncz- mieszamy niecałą szklanke soku z puszkowych owoców, vermuth i wódkę( proporcje można zmieniać w zależności od upodobań).
- Jeśli robimy wersję dla dzieci-używamy przynajmniej 2 rodzajów owoców z puszki i używamy do zalewy syropu z tych owoców( nie całego syropu). Można wtedy dodać trochę więcej soku z grejfruta.
- Zalewamy owoce zalewą i odkładamy do lodówki na 2-3h.
- Próbujemy i ewentualnie dolewamy po trochu alkoholu, mieszamy.
Sałatka wspaniale prezentuje się na gościnnym stole lub na dziecięcym balu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz