piątek, 5 lipca 2013

Włoska zapiekanka z ziemniaków, pomidorów i cebuli





Składniki:  (2 porcje jako dodatek do dania głównego)
  • 4 większe ziemniaki obrane, pokrojone w około 3mm plasterki
  • 4 obrane ze skóry pomidory, bez twardej części, ale z pestkami i sokiem, pokrojone w plasterki
  • 2 średne czerwone lub białe cebule, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • 50ml wody
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 
  • Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy oliwa i układamy na przemian (jak na zdjęciu poniżej) plasterek cebuli, ziemniaka, pomidora, bazylii. Kiedy obłożymy całe naczynie wkoło, robimy 'wianuszek' w środku.
  • Skrapiamy całość oliwą, posypujemy solą, pieprzem i nieduża ilością parmezanu.
  • Układamy warstwy kolejno, aż do wykończenia składników, każdą posypujemy serem i skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy.
  • Wlewamy wodę, pieczemy w 180 stopniach do miękkości (około 1h).
  • Jeśli wierzch zbyt się zarumieni, przykrywamy.
Zapiekankę można podawać jako osobne danie lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
Jeśli podajemy jako oddzielne danie, musimy użyć podwójnej ilości składników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz