środa, 28 sierpnia 2013

Makaron z bazyliowym pesto



Składniki: (na około 4 porcje)
  • 0,5kg spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzeszków piniowych plus ewentualnie
  • 65-70g (około 3 pęczków) bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Extra Virgin (jęśli pesto jest zbyt suche można dodać jeszcze jedną łyżkę)
  • 50g drobno parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
  • 10g pecorino startego na tarce o drobnych oczkach (można zastapić parmezanem)
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 
  • Czosnek, bazylię, orzeszki piniowe, sól i oliwę rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ucieramy w moździerzu do momentu, gdy będą wyczuwalne tylko bardzo drobne cząstki składników. W tym momencie można pesto zamrozić.
  • Przekładamy do dużej miski, dokładamy sery i dokładnie mieszamy
  • Ewentualnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, ale jeśli podajemy pesto z makaronem najlepiej posypać pieprzem po nałożeniu na talerz
  • Makaron gotujemy al dente
  • Dokładamy do miski z pesto odcedzony makaron i 4 łyżki wody, w której się gotował, dokładnie mieszamy
  • Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma orzeszkami piniowymi, ewentualnie dodajemy odrobinę oliwy na talerzu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz