środa, 28 sierpnia 2013

Pesto Bazyliowe


Składniki: (na około 4 porcje)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzeszków piniowych plus ewentualnie
  • 65-70g (około 3 pęczków) bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Extra Virgin (jęśli pesto jest zbyt suche można dodać jeszcze jedną łyżkę)
  • 50g drobno parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
  • 10g pecorino startego na tarce o drobnych oczkach (można zastapić parmezanem)
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
  • Czosnek, bazylię, orzeszki piniowe, sól i oliwę rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ucieramy w moździerzu do momentu, gdy będą wyczuwalne tylko bardzo drobne cząstki składników. W tym momencie można pesto zamrozić.
  • Przekładamy do dużej miski, dokładamy sery i dokładnie mieszamy
  • Ewentualnie dodajemy świeżo zmielony pieprz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz