sobota, 14 września 2013

Kluski śląskie


Składniki:  
  • 1 kg ziemniaków (około 30 klusek)
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Przygotowanie: 
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez praske lub ucieramy tłuczkiem do ziemniaków (bardzo dokładnie), sprawdzamy czy są wystarczająco słone i ewentualnie dosalamy (nie za dużo, pamiętajmy, że będziemy gotować w osolonej wodzie)
  • Wyrównać powierzchnię ziemniaków w naczyniu, podzielic palcem na 4 części
  • 1 z 4 części wyjmujemy i wsypujemy na jej miejsce mąkę ziemniaczaną, do powierzchni ziemniaków
  • Dokładamy z powrotem wyjętą część, wyrabiamy.
Jeśli ciasto sie jeszcze klei (mnie zdarzyło się chyba tylko 1 raz za sprawą kleistych ziemniaków) dokładamy troszkę mąki ziemniaczanej.
  • Formujemy z masy kuleczki i robimy w nich w środku dziurkę.
  • Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
Kluski można podawać z przesmażoną na maśle cebulką lub sosami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz