środa, 11 września 2013

Sałatka z grillowanym kalmarem



Składniki: (2 porcje)
  • mix ulubionych sałat
  • 4-6 niedużych, oczyszczonych kalmarów
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek Extra Virgin plus do posmarowania patelni
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Do podania:
  • grzanki lub pieczywo czosnkowe

Przygotowanie: 

  • Na talerzu układamy sałaty
  • Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz
  • Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy delikatnie  oliwą
  • Rozdzielamy wewnętrzną i zewnętrzną część kalmara, solimy i odstawiamy na 10 minut
  • Delikatnie nacinamy go  pod kątem 45 stopni do bocznych krawędzi, w obie strony, tak, by powstała kratka
  • Grillujemy po około 1,5 minuty z każdej strony aż delikatnie się zarumienią, macki grillujemy po 30 sekund z każdej strony
  • Zdejmujemy z patelni, kroimy w poprzek w około 1,5cm pierścienie, układamy na sałacie
  • Polewamy sałatkę sosem
  • Podajemy z pieczywem czosnkowym lub grzankami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz