niedziela, 29 września 2013

Szarlotka




Składniki:  (na dużą prostokątną blachę)

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 kostki schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła
  • szklanka cukru pudru
  • jajko
  • kilka kropli olejku rumowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki letniej wody
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek jabłek do przetworów (papirówka, antonówka, szara reneta lub angielskie cooking apple)
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 czubate łyżki kaszy manny (nie błyskawicznej)
Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • płaska łyżka cynamonu

Przygotowanie: 
  • Mąkę przesiewamy na tortownicę
  • Dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy
  • Dokładamy masło i energicznie siekamy dużym nożem, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do kruszonki
  • Dodajemy jajo, wodę, olejek i szybko zagniatamy
  • Formujemy kulę i spłaszczamy ją, owijamy folią
  • Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę (ciasto musi stwardnieć)
  • W tym czasie przygotowujemy masę: jabłka z dodatkiem wody, cukru i cynamonu gotujemy, aż sie rozpadną, studzimy, dodajemy kasze mannę i mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części(jedna część powinna byc nieco większa)
  • Większą częścią ciasta wykładamy spód blachy, rozwałkowując niewielkie kawałki i ugniatając je na dnie blachy
  • Po wyłożeniu dna ciastem, nakładamy na nie masę jabłkową i  równo rozsmarowujemy
  • Następnie przykrywamy masę jabłkową druga częścią ciasta, również rozwałkowując je kawałkami, a następnie rozgniatając w dłoniach
  • Kiedy wyłożymy już cały wierzch, nakłuwamy równomiernie widelcem i wstawiamy do piekarnika
  • Pieczemy do zarumienienia
  • W tym czasie przygotowujemy lukier: do miski wysypujemy cukier puder i cynamon.Dolewamy do niego po łyżce wody, za każdym razem dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle wody, aby lukier był lejący ale kleisty i troszkę gęsty, a kiedy osiągniemy już taką konsystencje dodajemy sok z cytryny
  • Ciasto lukrujemy, kiedy jest jeszcze gorące.
Wspaniale smakuje na zimno lub na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz