środa, 20 listopada 2013

Kanapka śniadaniowa z bekonem, pieczarkami, pomidorem z tymiankiem i jajkiem


Składniki: (4 porcje)
  • 4 muffiny angielskie (moga być kupione) lub 4 kromki chleba tostowego
  • 8 plastrów niewędzonego bekonu
  • 2 średnie pomidory umyte i przekrojone na pół
  • 4 jaja
  • 4 duże, płaskie pieczarki
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • olej
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
  • Na rozgrzany na teflonowej patelni olej wkładamy bekon i smażymy, aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę. Gdy się zarumieni zdejmujemy z patelni, odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej do nagrzanego do około 60 stopni piekarnika)
  • Na patelnię wkładamy pieczarki, również obsmażamy z dwóch stron do uzyskania złotawego koloru, odkładamy w ciepłe miejsce
  • Teraz wrzucamy pomidory (miąższem do dołu), gdy się zrumienią z jednaj strony przekładamy na drugą, posypujemy listkami tymianku, nieco sola i świeżo zmielonym pieprzem, po 2 minutach zdejmujemy, trzymamy w ciepłym miejscu
  • Na patelnię wlewamy kolejne 2 łyżki oleju, rozbijamy jajka i smażymy, aż białko się zetnie
  • W tym czasie muffiny lub chleb przekrawamy na pół i tostujemy lub nieco grillujemy w piekarniku
  • Muffiny lub chleb smarujemy masłem i nakładamy na nie kolejno pieczarkę, bekon, jajko i pomidora, zakrywamy druga częścią muffina lub bułki

1 komentarz: