poniedziałek, 11 listopada 2013

Makaron ze szpinakiem

Składniki: (2-3 porcje)
  • 300g makaronu spaghetti
  • 200g umytego, osuszonego i grubo posiekanego szpinaku
  • 150g śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • pół szalotki
  • ząbek bardzo drobno pokrojonego czosnku
  • 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano
  • sól
  • świeżo zielony pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie: 
  • Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty krócej, niż instrukcja na opakowaniu
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje
  • Dorzucamy czosnek a po 0,5 minuty szpinak
  • Smażymy, aż do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dolewamy śmietankę, dusimy kolejne 3-4 minuty
  • Wrzucamy makaron, parmezan i dokładnie mieszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz