poniedziałek, 25 listopada 2013

Muffinki z dyni


Składniki: (około 15 sztuk)
  • 400g cukru pudru plus kilka łyżek do lukru
  • 375g mąki
  • około 1/2 średniej wielkości dyni (500g, czyli około 2,5 szklanki miąższu po upieczeniu
  • czubata łyżeczka sodu oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka imbiru (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny korzenny smak) lub 1cm startego imbiru
  • 2 szczypty soli
  • 160g oleju (3/4 szklanki) plus troszkę do posmarowania dyni przed pieczeniem
  • 3 jaja
  • garść grubo zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie: 
  • Dynię przekrawamy, usuwamy pestki i włókna i kroimy na mniejsze kawałki- półksiężyce (lepiej dać więcej, niż mniej dyni, aby nie zabrakło miąższu)
  • Każdy kawałek delikatnie smarujemy olejem
  • Wsadzamy dynię na blaszce do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut, aż zmięknie (można sprawdzać widelcem).
  • Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i  blendujemy w robocie kuchennym lub używając ręcznego blendera na puree, studzimy
  • W czasie kiedy dynia się piecze mieszamy razem przesianą mąkę i resztę suchych składników
  • Olej mieszamy z jajami i ostudzonym puree, miksujemy i dodajemy do suchych składników, ciągle miksując powstającą masę
  • Kiedy dodamy całość, miksujemy jeszcze chwilę
  • Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do muffinek (do okolo 3/4 wysokości lub do papierowych kokilek, które wsadzamy do foremek, aby muffinki sie nie zdeformowały)
  • Pieczemy około 30 minut, przed wyjęciem wsadzamy wykałaczkę, która po wyjęciu z muffinki powinna być sucha
  • Lukier przygotowujemy dodając do kilku łyżek cukru pudru po łyżce gorącej wody i mieszając.dodajemy tyle wody, aby uzyskać lejącą, ale gęsto i lepką konsystencję
  • Po wyjęciu gorące muffinki kładziemy na kratce, używając pędzla smarujemy lukrem i obsypujemy orzechami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz