poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe (Carrot cake)



Składniki: (kwadratowa blacha)
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach lub posiekanej na miazgę w robocie kuchennym (sok odciskamy)
Polewa:
  • 200g serka philadelphia (małe opakowanie)
  • 250g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • posiekane orzechy włoskie (2 garście)
Przygotowanie: 
  • Jaja ucieramy z cukrem
  • Dodajemy połączone składniki suche, miksujemy
  • Stopniowo, po trochu dodajemy olej
  • Na końcu dodajemy marchew i dokładnie mieszamy łyżką
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez 50-60 minut
Polewa:
  • Serki miksujemy na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, a gdy wystygnie nakładamy równomiernie masę z serków, wygładzamy powierzchnię
  • Za pomoca widelca kreślimy na masie szlaczki
  • Posypujemy orzechami
  • Ciasto przechowujemy w lodówce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz