piątek, 6 grudnia 2013

Wstążki z krewetkami i papryką



Składniki: (2 porcje)
  • 300g makaronu wstążki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół czerwonej i żółtej papryki, posiekanej w cienkie paski
  • szklanka ugotowanych krewetek koktajlowych (jeśli są mrożone-przelanych gorącą wodą i  osuszonych)
  • 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • kilka łyżek startego grana padano
  • posiekana natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: 
  • Na wrzącą, osolona wodę wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty krócej, niz instrukcja na opakowaniu
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli, dodajemy chili i czosnek, podsmażamy przez około minutę uważając, by czosnek się nie przypalił
  • Dokładamy paprykę i smażymy następnych kilka minut, aż nieco zmięknie
  • Dorzucamy ugotowany makaron i krewetki
  • Kiedy resztka wody z makaronu odparuje (po minucie) dokładamy natkę, parmezan i doprawiamy pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz