piątek, 10 stycznia 2014

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki: (4 porcje)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 0,5kg mrożonego zielonego groszku lub odpowiednio tyle samo świeżego groszku (4 szklanki)
  • 900ml warzywnego bulionu
  • posiekane listki z 4-5 gałązek mięty
  • pieprz
  • 100ml śmietany 18%
  • kilka kromek chleba tostowego
Przygotowanie: 
  • Na rozgrzane w garnku masło wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu , aż zmięknie
  • Wrzucamy groszek i podsmażamy przez 3 minuty
  • Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 10minut
  • Zdejmujemy z gazu, dodajemy miętę, blendujemy
  • Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (uważamy, by nie przesolić, zależnie od tego, jak słony był bulion)
  • Zupę podajemy z łyżką śmietany i stostowanym chlebem


1 komentarz: