piątek, 7 marca 2014

Karkówka w czerwonym winie


Składniki: 
  • 1 kg karkówki
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz młotkowany
  • olej do smażenia
  • pół cebuli
  • 0,5l bulionu
  • 1 łyżka mąki

Do podania:

Przygotowanie: 
  • Karkówka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem
  • Karkówkę ze wszystkich stron obsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry
  • Dodajemy przyprawy i wino, podgrzewamy, przelewamy do naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku z termoobiegiem w 200 stopniach przez około 1,5h..W połowie czasu pieczenia odwracamy...Sprawdzamy widelcem...jeśli nie wypływa krew, znaczy, że mięso nie jest surowe
  • Karkówkę wyjmujemy, naczynie stawiamy na gazie
  • Dodajemy bulion, wyjmujemy liście, blendujemy cebulę, zaprawiamy mąką rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy
  • Karkówkę kroimy w plastry
  • Podajemy z kaszą gryczaną, polane sosem, z dodatkiem surówki np z kiszonego ogórka i papryki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz