piątek, 30 maja 2014

Krem kalafiorowo-serowy




Składniki:  (4 porcje)
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • czubata łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • 2 garście startego, dojrzałego cheddara (ewentualnie innego twardego sera)
  • 10 kromek bagietki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • pół kubka śmietany 30%

Przygotowanie:
  • Kalafiora pozbawiamy liści, dzielimy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą z 3 łyżkami octu i odstawiamy na 15 minut
  • Kalafior płuczemy, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości około 25minut
  • Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do kalafiora kilka minut przed końcem gotowania
  • Blendujemy,  dodajemy ser, mieszamy do rozpuszczenia,doprawiamy solą, pieprzem, gałką
  • Bagietke skrapiamy z dwóch stron oliwa, grillujemy z dwóch stron, aż stwardnieją, nacieramy czosnkiem, wsadzamy znów pod grilla aż sie zarumienią
  • Zupę podajemy z 3 łyżkami śmietany, posypaną szczypiorkiem






  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz