wtorek, 24 czerwca 2014

Kruche ciasto z malinami i migdałami



Składniki:  (blacha 24/28cm)
  • 375g mąki
  • 150g zmielonych migdałów
  • 150g cukru pudru
  • 300g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 300g dobrego, najlepiej domowego dżemu malinowego
  • 400g malin (świeżych lub mrożonych-wtedy odmrażamy przed przygotowaniem ciasta)
  • 80g płatków migdałowych
Przygotowanie:
  • Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, dodajemy masło, szybko zagniatamy ciasto
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formie nakładamy 2/3 ciasta, rozprowadzamy na całej powierzchni, dociskając do krawędzi i spodu formy
  • Na ciasto nakładamy dżem, rozprowadzając na całej powierzchni
  • Na dżemie równomiernie układamy maliny
  • Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, równomiernie na całej powierzchni blachy
  • Posypujemy płatkami migdałów
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut, do zarumienia. 
  • Ciasto można podawać na ciepło, można również podawać ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz