poniedziałek, 7 lipca 2014

Granola



Granole można komponować dowolnie, zachowując proporcje orzechówn oraz suszonych owoców i nasion, na daną ilość płatków , miodu i tłuszczu.

Oto moja, perfekcyjna kompozycja:

Składniki:  (około 2,5 l)
  • 200g (2 1/4 szklanki) płatków owsianych
  • 150g (niecała szklanka) grubo posiekanych orzechów laskowych (lub ta sama ilość innych orzechów lub mieszanki ulubionych orzechów)
  • 50g pestek: po 25g(3 porządne łyżki) słonecznika i dyni, ale można dodać ulubione pestki
  • 50g (6 łyżek) sezamu
  • 15g (4 łyżki) wiórków kokosowych (opcjonalnie, ja dodaje, bo bardzo lubię)
  • 30g (3 łyżki) cukru brązowego (w wersji super dietetycznej można pominąć)
  • 80g miodu płynnego (6 łyżek)
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 110g suszonych owoców: 30g (3 łyżki) posiekanej żurawiny, 35g (5sztuk) posiekanych daktyli , 35g (4 łyżki) rodzynek lub inna mieszanka suszonych owoców
Przygotowanie:
  • Płatki owsiane, pestki, orzechy, ziarna sezamu i wiórki kokosowe mieszamy
  • Miód, cukier i olej/masło podgrzewamy delikatnie w rodnelku, aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy podgrzany płyn do mieszanki orzechó, płatków i nasion, dokładnie mieszamy, aby składniki oblepiły się miodem i tłuszczem
  • Przekładamy do dużej, prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy w temperaturze 160stopni, aż porządnie się zarumieni. Zajmie to około 30minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika dodajemy suszone owoce, dokładnie mieszamy, studzimy
  • Kruszymy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Tak przechowywaną granolę można przechowywać nawet do około miesiąca.
Granola najsmaczniejsza jest podana z jogurtem greckim i świeżymi owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz