poniedziałek, 28 lipca 2014

Tarta z brzoskwiniami i kruszonką z orzeszków piniowych




Składniki:  

Ciasto:
  • 125g mąki
  • 75g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • około 0,5kg brzoskwiń
  • 250g ricotty
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • sok z połowy cytryny
Kruszonka:
  • 80g mąki 
  • 50g cukru
  • 60g masła
  • 50g orzeszków piniowych
Przygotowanie: 


Ciasto:
  • Mieszamy składniki suche
  • Dodajemy pokrojone masło, krajamy nożem na stolnicy, aż ciasto uzyska konsystencje podobną do kruszonki
  • Dodajemy jajo i skórkę z cytryny, szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na minimum  pół godziny-im dłużej, tym bardziej kruche będzie ciasto
Nadzienie:
  • Brzoskwinie nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem i trzymamy minutę, po czym wyjmujemy i obieramy ze skóry. Usuwamy pestkę i kroimy w cienkie księżyce. Polewamy sokiem z cytryny.
  • Resztę składników dokładnie mieszamy
Kruszonka:
  • Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku

  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy (między dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia) lub wykładamy nim dokładnie formę do tarty.
  • Nakłuwamy widelcem, nasypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy 5 minut, wyjmujemy fasolę
  • Na delikatnie podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, układamy plastry brzoskwiń, posypujemy  kruszonką
  • Pieczemy 30-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni
  • Podajemy posypane cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz