piątek, 1 sierpnia 2014

Kurczak tikka masala


Składniki:

Kurczak tikka:
  • 0,5kg piersi z kurczaka lub kurczaka bez kości pokrojonego w 2cm kawałki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka soli
  • 100g jogurtu naturalnego (5 łyżek)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • mała cebula pokroja w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • łyżka startego imbiru
  • 0,5 lyżeczki chilli
  • szczypta kurkumy
  • płaska łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 2 płaskie łyżki papryki
  • 2 duże pomidory, obrane ze skóry, pozbawione twardych części i pokrojone w kostkę
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 350ml  bulionu z kurczaka
  • 3łyżki śmietany 30% płynnej
  • szczypta garam masal (curry)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • kilka łyżek posiekanej kolendry


Przygotowanie:

Kurczak tikka:
  • Sól mieszamy z sokiem z cytryny i nacieramy kurczaka, odstawiamy na 0,5h
  • Dodajemy resztę składników i nacieramy ponowanie kurczaka, odstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • Grilla nastawiamy na najwyższą temperaturę, ustawiamy tackę z kratką około 10 cm od grzałki
  • Wyjmujemy kurczaka z lodówki, nadziewamy kurczaka na szpadki do szaszłyków i odtswiamy aż ogrzeje się do temperatury pokojowej
  • Grillujemy po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.

Sos:
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli
  • Dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy kilkanaście sekund, dodajemy przyprawy w proszku, prócz curry lub garam masala i podsmażamy kolejne 30sekund
  • Dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion, gotujemy około 20 minut, aż olej zacznie oddzielać się od sosu
  • Miksujemy
  • Dodajemy śmietanę, doprawiamy  curry lub garam masala, cukrem i sokiem cytryny, korygujemy ilość soli
  • Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan, posypane posiekaną kolendrą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz