Składniki:
Kurczak tikka:
- 0,5kg piersi z kurczaka lub kurczaka bez kości pokrojonego w 2cm kawałki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka soli
- 100g jogurtu naturalnego (5 łyżek)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka startego imbiru
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
Sos:
Przygotowanie:
- 2 łyżki oleju
- mała cebula pokroja w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- łyżka startego imbiru
- 0,5 lyżeczki chilli
- szczypta kurkumy
- płaska łyżka mielonych ziaren kolendry
- 2 płaskie łyżki papryki
- 2 duże pomidory, obrane ze skóry, pozbawione twardych części i pokrojone w kostkę
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 350ml bulionu z kurczaka
- 3łyżki śmietany 30% płynnej
- szczypta garam masal (curry)
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- kilka łyżek posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Kurczak tikka:
- Sól mieszamy z sokiem z cytryny i nacieramy kurczaka, odstawiamy na 0,5h
- Dodajemy resztę składników i nacieramy ponowanie kurczaka, odstawiamy do lodówki na kilka godzin
- Grilla nastawiamy na najwyższą temperaturę, ustawiamy tackę z kratką około 10 cm od grzałki
- Wyjmujemy kurczaka z lodówki, nadziewamy kurczaka na szpadki do szaszłyków i odtswiamy aż ogrzeje się do temperatury pokojowej
- Grillujemy po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Sos:
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli
- Dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy kilkanaście sekund, dodajemy przyprawy w proszku, prócz curry lub garam masala i podsmażamy kolejne 30sekund
- Dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion, gotujemy około 20 minut, aż olej zacznie oddzielać się od sosu
- Miksujemy
- Dodajemy śmietanę, doprawiamy curry lub garam masala, cukrem i sokiem cytryny, korygujemy ilość soli
- Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan, posypane posiekaną kolendrą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz