piątek, 1 sierpnia 2014

Kurczak tikka


Składniki:
  • 0,5kg piersi z kurczaka lub kurczaka bez kości pokrojonego w 2cm kawałki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka soli
  • 100g jogurtu naturalnego (5 łyżek)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku


Przygotowanie:
  • Sól mieszamy z sokiem z cytryny i nacieramy kurczaka, odstawiamy na 0,5h
  • Dodajemy resztę składników i nacieramy ponowanie kurczaka, odstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • Wyjmujemy kurczaka z lodówki, nadziewamy kurczaka na szpadki do szaszłyków i odtswiamy aż ogrzeje się do temperatury pokojowej
  • Grillujemy po kilka minut z każdej strony do zarumienienia


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz