Składniki:
- 2 pstrągi, wypatroszone, obrane z łusek
- po 10 czarnych i zielonych oliwek
- pół dużej cebuli, posiekanej
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek białego wina
- 2 plasterki nie wędzonego bekonu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Do podania:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- olej
- zabek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- fasolka szparagowa
Przygotowanie:
- Ryby myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi
- Rybe kładziemy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej
- Smarujemy rybę oliwą, nacieramy solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz
- Skrapiamy sokiem z cytryny
- Dośrodka wkładamy po 2 liście laurowe
- Zawijamy rybę w plaster bekonu
- Z obu stron posypujemy cebulą i natką
- Skrapiamy pstrąga winem i jeszcze odrobiną oliwy
- Wrzucamy oliwki i szczelnie zamykamy sakiewkę
- Pieczemy 30minut w 180stopniach, pod koniec pieczenia odkrywając, aby ryba i bekon ładnie się zarumieniły
- Ziemniaki gotujemy na pół twardo w skórach, obeiramy, kroimy na talarki grubości około 1cm
- Ząbek czosnku rozgniatamy
- Na rozgrzany olej wkladamy czosnek i podsmażamy 30sekund, wyjmujemy
- Na olej kładziemy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na złoty kolor
- Fasolkę myjemy, usuwamy zrewniałe końcówki, gotujemy w ososlonej wodzie na pół twardo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz