poniedziałek, 15 września 2014

Pstrag z oliwkami i bekonem w białym winie


Składniki:  
  • 2 pstrągi, wypatroszone, obrane z łusek
  • po 10 czarnych i zielonych oliwek
  • pół dużej cebuli, posiekanej
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek białego wina
  • 2 plasterki nie wędzonego bekonu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Do podania:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • olej
  • zabek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • fasolka szparagowa
Przygotowanie: 
  • Ryby myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi
  • Rybe kładziemy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej
  • Smarujemy rybę oliwą, nacieramy solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz
  • Skrapiamy sokiem z cytryny
  • Dośrodka wkładamy po 2 liście laurowe
  • Zawijamy rybę w plaster bekonu
  • Z obu stron posypujemy cebulą i natką
  • Skrapiamy pstrąga winem i jeszcze odrobiną oliwy
  • Wrzucamy oliwki i szczelnie zamykamy sakiewkę
  • Pieczemy 30minut w 180stopniach, pod koniec pieczenia odkrywając, aby ryba i bekon ładnie się zarumieniły
  • Ziemniaki gotujemy na pół twardo w skórach, obeiramy, kroimy na talarki grubości około 1cm
  • Ząbek czosnku rozgniatamy
  • Na rozgrzany olej wkladamy czosnek i  podsmażamy 30sekund, wyjmujemy
  • Na olej kładziemy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na złoty kolor
  • Fasolkę myjemy, usuwamy zrewniałe końcówki, gotujemy w ososlonej wodzie na pół twardo




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz