poniedziałek, 27 października 2014

Chilli con carne



Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, umyta, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • po łyżeczce kuminu, ostrej mielonej papryki, słodkiej papryki, majeranku
  • po szczypcie cukru i cynamonu
  • 0,5kg mielonej wołowiny
  • puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5l bulionu wołowego
  • 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę
  • puszka odcedzonej i przemytej wodą czerwonej fasoli
  • 100ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej kolendry
  • gotowany ryż do podania

Przygotowanie:
  • Na oliwie podsmażamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli
  • Dodajemy paprykę, a po kilku minutach dodajemy czosnek, chili i przyprawy, procz majeranku, smażymy koło minuty
  • Dodajemy mielone, smażymy do zbrązowienia
  • Dodajemy wino, smażymy do odparowania
  • Dodajemy koncentrat, pomidory, cukier, sól, pieprz i bulion
  • Gotujemy 20minut, dodajemy fasolę
  • Gotujemy kolejne 10minut,  doprawiamy chili, odstawiamy na 10min posypujemy kolendrą
  • Podajemy z gotowanym ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz