Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża posiekana cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 papryczka chili, umyta, pozbawiona pestek i drobno posiekana
- po łyżeczce kuminu, ostrej mielonej papryki, słodkiej papryki, majeranku
- po szczypcie cukru i cynamonu
- 0,5kg mielonej wołowiny
- puszka krojonych pomidorów w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5l bulionu wołowego
- 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę
- puszka odcedzonej i przemytej wodą czerwonej fasoli
- 100ml czerwonego, wytrawnego wina
- sól, pieprz
- garść posiekanej kolendry
- gotowany ryż do podania
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli
- Dodajemy paprykę, a po kilku minutach dodajemy czosnek, chili i przyprawy, procz majeranku, smażymy koło minuty
- Dodajemy mielone, smażymy do zbrązowienia
- Dodajemy wino, smażymy do odparowania
- Dodajemy koncentrat, pomidory, cukier, sól, pieprz i bulion
- Gotujemy 20minut, dodajemy fasolę
- Gotujemy kolejne 10minut, doprawiamy chili, odstawiamy na 10min posypujemy kolendrą
- Podajemy z gotowanym ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz