wtorek, 7 października 2014

Krem z cukinii


Składniki:  (4-6 porcji)

  • 4 nieduże ziemniaki (około 300g), obrane i pokrojone w 1cm kostkę
  • 5 niedużych cukinii (około 900g) umytych, osuszonych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych w kostkę
  • 1,5 średniej cebuli pokrojonej w piórka
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 4 lyżki oliwy z oliwek
  • 1,5l bulionu warzywnego/ drobiowego
  • 15 dużych listków bazylii
  • 3 listki mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Do podania:
  • garść uprażonego na suchej patelni słonecznika
  • około 100g pokruszonego sera feta
  • 5 kromek bagietki pokrojonej w kostkę
  • Oliwa z oliwek


Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej na niedużym ogniu oliwie 
  • Dodajemy ziemniaki, smażymy 2min, dodajemy czosnek, smażymy kolo minuty
  • Dodajemy cukinie, zwiększamy nieco ogień i  smażymy 5 minut
  • Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min
  • W tym czasie bagietkę skrapiamy olwią z oliwek i pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku, aż się zarumieni, mieszając co jakiś czas
  • Dodajemy zioła, blendujemy, doprawiamy, serem feta i słonecznikiem
  • Podajemy z bagietką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz