Składniki: (4-6 porcji)
- 4 nieduże ziemniaki (około 300g), obrane i pokrojone w 1cm kostkę
- 5 niedużych cukinii (około 900g) umytych, osuszonych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych w kostkę
- 1,5 średniej cebuli pokrojonej w piórka
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 4 lyżki oliwy z oliwek
- 1,5l bulionu warzywnego/ drobiowego
- 15 dużych listków bazylii
- 3 listki mięty
- sól i świeżo zmielony pieprz
Do podania:
- garść uprażonego na suchej patelni słonecznika
- około 100g pokruszonego sera feta
- 5 kromek bagietki pokrojonej w kostkę
- Oliwa z oliwek
- Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej na niedużym ogniu oliwie
- Dodajemy ziemniaki, smażymy 2min, dodajemy czosnek, smażymy kolo minuty
- Dodajemy cukinie, zwiększamy nieco ogień i smażymy 5 minut
- Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min
- W tym czasie bagietkę skrapiamy olwią z oliwek i pieczemy w nagrzanym do 180stopni piekarniku, aż się zarumieni, mieszając co jakiś czas
- Dodajemy zioła, blendujemy, doprawiamy, serem feta i słonecznikiem
- Podajemy z bagietką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz