Składniki:
- 8 średnich marchewek, obranych, umytych I pokrojonych w grubą kostkę (700g)
- 2 szklanki mrożonego groszku (250g) lub 2 szklanki swieżego groszku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki cukru
- sól
- 2 łyżki maki
- 500ml gorącej wody
Przygotowanie:
- Masło rozgrzewamy z cukrem, wrzucamy marchew, smażymy 5 minut, solimy łyżeczką soli
- Dodajemy wodę, gotujemy aż marchew będzie półtwarda, około 12 minut
- Dodajemy groszek, gotujemy, aż groszek będzie miękki (około 10 minut)
- Ewentualnie doprawiamy solą I cukrem
- Mąke rozprowadzamy w kilku łyżkach letniej wody, dolewamy do warzyw
- Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz