piątek, 10 października 2014

Marchewka z groszkiem


Składniki:
  • 8 średnich marchewek, obranych, umytych I pokrojonych w grubą kostkę (700g)
  • 2 szklanki mrożonego groszku (250g) lub 2 szklanki swieżego groszku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 2 łyżki maki
  • 500ml gorącej wody

Przygotowanie:
  • Masło rozgrzewamy z cukrem, wrzucamy marchew, smażymy 5 minut, solimy łyżeczką soli
  • Dodajemy wodę, gotujemy aż marchew będzie półtwarda, około 12 minut
  • Dodajemy groszek, gotujemy, aż groszek będzie miękki (około 10 minut)
  • Ewentualnie doprawiamy solą I cukrem
  • Mąke rozprowadzamy w kilku łyżkach letniej wody, dolewamy do warzyw 
  • Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz