Składniki: (6 dużych lub 8 mniejszych muffinek)
- 125ml mleka
- 100g marcepanu
- 60g miękkiego masła
- 2 jaja
- 200g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sodki
- 100g zmielonych pistacji i 30g grubo krojonych pistacji do dekoracji
- 70g cukru
- łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pół torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- wrząca woda
Przygotowanie:
- W garnuszku rozgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim maso i marcepan, studzimy.
- Do wystudzonego mleka dodajemy jaja, olejek, miksujemy
- W misce mieszamy mąkę, sól, sodkę, proszek do pieczenia, mielone pistacje, cukier (cukier waniliowy, jeśli używamy go w zamian za ekstrakt)
- Dodajemy suche składniki do mleka, masła i marcepanu, miksujemy, aż uzyskamy wilgotną, jednolitą masę.
- Foremki do muffinów smarujemy masłem lub wkładamy w nie papierowe foremki.
- Napełniamy foremki ciastem.
- Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do zarumienienia.
- W tym czasie w miseczce przygotowujemy lukier.Mieszamy cukier puder z gorącą wodą, dodając po małej łyżeczce i mieszając, aż do uzyskania gładkiej, płynnej, ale gęstej konsystencji.
- Upieczone muffinki studzimy, smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz