poniedziałek, 13 października 2014

Muffinki pistacjowe



Składniki: (6 dużych lub 8 mniejszych muffinek)
  • 125ml mleka
  • 100g marcepanu
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 200g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sodki
  • 100g zmielonych pistacji i 30g grubo krojonych pistacji do dekoracji
  • 70g cukru
  • łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pół torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wrząca woda

Przygotowanie:
  • W garnuszku rozgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim maso i marcepan, studzimy.
  • Do wystudzonego mleka dodajemy jaja, olejek, miksujemy
  • W misce mieszamy mąkę, sól, sodkę, proszek do pieczenia, mielone pistacje, cukier (cukier waniliowy, jeśli używamy go w zamian za ekstrakt)
  • Dodajemy suche składniki do mleka, masła i marcepanu, miksujemy, aż uzyskamy wilgotną, jednolitą masę.
  • Foremki do muffinów smarujemy masłem lub wkładamy w nie papierowe foremki.
  • Napełniamy foremki ciastem.
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do zarumienienia.
  • W tym czasie w miseczce przygotowujemy lukier.Mieszamy cukier puder z gorącą wodą, dodając po małej łyżeczce i mieszając, aż do uzyskania gładkiej, płynnej, ale gęstej konsystencji.
  • Upieczone muffinki studzimy, smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz