piątek, 17 października 2014

Risotto z dynią


Składniki: (4 porcje)
  • mała (około 1kg) dynia lub pół dyni piżmowej...około 700g miąższu
  • 2 łyzki oliwy
  • 70g masła
  • 1  cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku- 2 rozgniecione i 1 drobno pokrojony
  • 100ml (pół kieliszka) białego, wytrawnego wina
  • 300g ryżu arborio
  • 1l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • porządna garść startego parmezanu - 3/4 szklanki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  • Dynię kroimy na 8 części (pół księżyce), wydrążamy pestki. Obieramy ze skóry, najlepiej obieraczką do warzyw, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzanej na niedużym ogniu 1/3 masła i oliwie podmażamy rozgnieciony czosnek przez około 30 sekund, wyjmujemy i wyrzucamy
  • Na tłuszcz wrzucamy dynię i smażymy na średnim ogniu przez 25 minut, aż nieco zmięknie.
  • Na oddzielnej patelni rozgrzewamy połowę pozostałego masła. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli
  • Dodajemy czosnek, smażymy kolejne pół minuty, dorzucamy ryż i podsmażamy około 2 minut, mieszając drewnianą łyżką, aby ładnie pokrył się tłuszczem
  • Dolewamy wino i mieszamy do odparowania
  • Dorzucamy dynię
  • Dolewamy po  łyżce wazowej bulionu  i mieszamy, aż odparuje, po około 15 minutach dolewania bulionu próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Kontunuujemy dolewanie bulionu przez kolejne około 5 minut, aż do uzyskania pół twardej konsystencjo ryżu tzn ryż powinien być twardamy ale nie powinien chrupać w zębach i być mączysty.Przez te ostatnie minuty często próbujemy, czy ryż ma już odpowiednią konsystencję
  • Kiedy już ryż jest pół twardy, zdejmujemy z ognia, dodajemy, dodajemy pozostałe masło, parmezan i natkę. Dokładnie mieszamy, aby masło się rozpuściło. 
  • Odstawiamy na 2-3 minuty
  • Podajemy posypane pieprzem i parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz