Składniki: (4 porcje)
- mała (około 1kg) dynia lub pół dyni piżmowej...około 700g miąższu
- 2 łyzki oliwy
- 70g masła
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku- 2 rozgniecione i 1 drobno pokrojony
- 100ml (pół kieliszka) białego, wytrawnego wina
- 300g ryżu arborio
- 1l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
- porządna garść startego parmezanu - 3/4 szklanki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na 8 części (pół księżyce), wydrążamy pestki. Obieramy ze skóry, najlepiej obieraczką do warzyw, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanej na niedużym ogniu 1/3 masła i oliwie podmażamy rozgnieciony czosnek przez około 30 sekund, wyjmujemy i wyrzucamy
- Na tłuszcz wrzucamy dynię i smażymy na średnim ogniu przez 25 minut, aż nieco zmięknie.
- Na oddzielnej patelni rozgrzewamy połowę pozostałego masła. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli
- Dodajemy czosnek, smażymy kolejne pół minuty, dorzucamy ryż i podsmażamy około 2 minut, mieszając drewnianą łyżką, aby ładnie pokrył się tłuszczem
- Dolewamy wino i mieszamy do odparowania
- Dorzucamy dynię
- Dolewamy po łyżce wazowej bulionu i mieszamy, aż odparuje, po około 15 minutach dolewania bulionu próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- Kontunuujemy dolewanie bulionu przez kolejne około 5 minut, aż do uzyskania pół twardej konsystencjo ryżu tzn ryż powinien być twardamy ale nie powinien chrupać w zębach i być mączysty.Przez te ostatnie minuty często próbujemy, czy ryż ma już odpowiednią konsystencję
- Kiedy już ryż jest pół twardy, zdejmujemy z ognia, dodajemy, dodajemy pozostałe masło, parmezan i natkę. Dokładnie mieszamy, aby masło się rozpuściło.
- Odstawiamy na 2-3 minuty
- Podajemy posypane pieprzem i parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz