Składniki:
- 20 herbatników
- 3 szklanki mleka (650ml)
- 250g masła
- 200g cukru
- 175g mąki krupczatki
- 40 krakersów (trochę więcej, niż paczka)
- puszka skondensowanego mleka w puszce lub masy krówkowej/kajmakowej (jeśli używamy mleka gotujemy je w garnku z wodą przez 3h, studzimy i dopiero otwieramy)
- 500g dobrze schłodzonej śmietany 30%
- śmietan fix
- tabliczka mlecznej czekolady, stratej na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:
- Do podgrzanych 2 szklanek mleka dodajemy masło i cukier, rozpuszczamy. W pozostałej szklance rozprowadzamy mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencje budyniu
- Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i ubijamy jeszcze kilka minut
- Na tacy lub blaszce układamy herbatniki. na nie wlewamy ciepłą masę budyniową.
- Przykrywamy warstą krakersów, na której rosmarowujemy toffi
- Układamy kolejną warstwę krakersów i przykrywamy ciasto bitą śmietaną.
- Posypujemy czekoladą
- Przechowujemy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz