poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto z budyniem na herbatnikach i krakersach



Składniki:
  • 20 herbatników
  • 3 szklanki mleka (650ml)
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 175g mąki krupczatki
  • 40 krakersów (trochę więcej, niż paczka)
  • puszka skondensowanego mleka w puszce lub masy krówkowej/kajmakowej (jeśli używamy mleka gotujemy je w garnku z wodą przez 3h, studzimy i dopiero otwieramy)
  • 500g dobrze schłodzonej śmietany 30%
  • śmietan fix
  • tabliczka mlecznej czekolady, stratej na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie:

  • Do podgrzanych 2 szklanek mleka dodajemy masło i cukier, rozpuszczamy. W pozostałej szklance rozprowadzamy mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencje budyniu
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i ubijamy jeszcze kilka minut
  • Na tacy lub blaszce układamy herbatniki. na nie wlewamy ciepłą masę budyniową.
  • Przykrywamy warstą krakersów, na której rosmarowujemy toffi
  • Układamy kolejną warstwę krakersów i przykrywamy ciasto bitą śmietaną.
  • Posypujemy czekoladą
  • Przechowujemy w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz