piątek, 14 listopada 2014

Lasagne



Składniki:  (6 porcji)
  • 6 płatów lasagne
  • parmezan
  • oliwa do wysmarowania formy
Sos bolognese:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 1 średnia cebula, pokorjona w drobna kostkę
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona w drobną kostkę
  • 350g mięsa mielonego
  • 25g pancetty lub nie wędzonego bekonu, pokrojonego w drobną kostkę
  • ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 150ml czerwonego wina
  • 125ml mleka
  • puszka pomidorów 400g
  • liśc laurowy
  • szczypta oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Beszamel:
  • 75g mąki
  • 110g masła
  • 700ml mleka
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
  • liść laurowy
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie: 


Beszamel:
  • Mleko podgrzewamy z liściem i gałką
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy używając trzepaczki przez 2 minuty
  • Stopniowo dodajemy mleko ciągle mieszając, aż sos będzie miał gładką konstystencje (około 5 minut)
  • Doprawiamy sola i pieprzem
Sos bolognese:
    • Na patelni, naśrednim ogniu rozgrzewamy oliwę i masło
    • Dodajemy cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli
    • Dodajemy bekon, podsmażamy kilka minut, aż cebula zmięknie 
    • Dorzucamy marchewkę, seler, podsmażamy kolejne 3-4 minuty, dodajemy czosnek, a po minucie mięso
    • Rozgniatamy mięso widelcem i smażymy, aż zblednie, doprawiamy sola i pieprzem
    • Dolewamy wino, mieszamy, gotując, aż odparuje
    • Dolewamy mleko i dusimy do odparowania
    • Dorzucamy pomidory z zalewą i zioła, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1-1,5, aż mięso i warzywa porządnie zmiękną
    • Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem

    • Naczynie do lasagne smarujemy oliwą
    • Układamy warstwami makaron, bolognese, beszamel, trochę startego parmezanu...
    • Powtarzamy warstwy, jako ostatnią dając makaron pokryty dokładnie beszamelem, posypujemy startym parmezanem
    • Pieczemy w 200stopniach przez okolo 30minut



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz