Składniki: (6 porcji)
- 6 płatów lasagne
- parmezan
- oliwa do wysmarowania formy
Sos bolognese:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 1 średnia cebula, pokorjona w drobna kostkę
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona w drobną kostkę
- 350g mięsa mielonego
- 25g pancetty lub nie wędzonego bekonu, pokrojonego w drobną kostkę
- ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
- 150ml czerwonego wina
- 125ml mleka
- puszka pomidorów 400g
- liśc laurowy
- szczypta oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz
Beszamel:
- 75g mąki
- 110g masła
- 700ml mleka
- 3 szczypty gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Beszamel:
- Mleko podgrzewamy z liściem i gałką
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy używając trzepaczki przez 2 minuty
- Stopniowo dodajemy mleko ciągle mieszając, aż sos będzie miał gładką konstystencje (około 5 minut)
- Doprawiamy sola i pieprzem
Sos bolognese:
- Na patelni, naśrednim ogniu rozgrzewamy oliwę i masło
- Dodajemy cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli
- Dodajemy bekon, podsmażamy kilka minut, aż cebula zmięknie
- Dorzucamy marchewkę, seler, podsmażamy kolejne 3-4 minuty, dodajemy czosnek, a po minucie mięso
- Rozgniatamy mięso widelcem i smażymy, aż zblednie, doprawiamy sola i pieprzem
- Dolewamy wino, mieszamy, gotując, aż odparuje
- Dolewamy mleko i dusimy do odparowania
- Dorzucamy pomidory z zalewą i zioła, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1-1,5, aż mięso i warzywa porządnie zmiękną
- Ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem
- Naczynie do lasagne smarujemy oliwą
- Układamy warstwami makaron, bolognese, beszamel, trochę startego parmezanu...
- Powtarzamy warstwy, jako ostatnią dając makaron pokryty dokładnie beszamelem, posypujemy startym parmezanem
- Pieczemy w 200stopniach przez okolo 30minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz