poniedziałek, 5 stycznia 2015

Chrzanowy łosoś z winnym szpinakiem i paremezanowym puree



Składniki: (2 duże porcje)
  • 450g filetu z łososia bez skóry, podzielonego na 2 porcje
  • 2 łyżki chrzanu, najlepiej świeżo startego, jeśli nie to świeżego ze słoika
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie: 
  • Łososia myjemy, osuszamy, pozbawiamy resztek ości, nacieramy sola i odrobiną pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy chrzanem, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
  • Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony

Do podania:


Parmezanowe puree:

Składniki:  
  • 0,4kg ziemniaków lub według uznania
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 4 czubate łyżki startego parmezanu
Przygotowanie: 
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Odcedzamy, dodajemy resztę składników
  • Ugniatamy na gładką masę

Szpinak:

Składniki:  
  • 250g szpinaku
  • łyżka masła
  • 40ml białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 
  • Szpinak myjemy i wsadzamy do garnka, trzymamy na ogniu dopóki nie zwiędnie, wyjmujemy z garnka, odsączamy z soku, grubo kroimy
  • Na rozgrzane na niewielkim ogniu masło wrzucamy czosnek, smażymy przez minutę, dokladamy szpinak i zalewamy winem, smażymy, póki wino nie odparuje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz