Składniki: (2 duże porcje)
- 450g filetu z łososia bez skóry, podzielonego na 2 porcje
- 2 łyżki chrzanu, najlepiej świeżo startego, jeśli nie to świeżego ze słoika
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
- Łososia myjemy, osuszamy, pozbawiamy resztek ości, nacieramy sola i odrobiną pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy chrzanem, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
- Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony
Do podania:
Parmezanowe puree:
Składniki:
- 0,4kg ziemniaków lub według uznania
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 4 czubate łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Odcedzamy, dodajemy resztę składników
- Ugniatamy na gładką masę
Szpinak:
Składniki:
Składniki:
- 250g szpinaku
- łyżka masła
- 40ml białego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz