Składniki: (4 porcje)
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki masla
- 2 łyżki oliwy
- 600-800 ml bulionu wolowego
- sól i pieprz
- kieliszek białego wina
- do 25ml sherry lub porto (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- bagietka pokrojona w cienkie kromki
- 2-3 garści startego sera gruyere
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka
- Na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu smażymy cebulę, aż się skarmelizuje, minimum 35 min (do osiągnięcia koloru kawy z mlekiem)
- Dodajemy wino, zeskrobując zbrązowiałą skórkę, gotujemy aż prawie cały płyn odparuje
- Dodajemy bulion,doprawiamy sola i pieprzem, gotujemy pod przykryciem okolo 20 minut
- Na sam koniec dodajemy sherry lub porto (proponuje małymi porcjami, za każdym razem próbując) i gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu
- Bagietkę podpiekamy z obu stron, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku
- Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch kładziemy kromki bagietki i posypujemy serem
- Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz