piątek, 16 stycznia 2015

Francuska zupa cebulowa




Składniki: (4 porcje)
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki masla
  • 2 łyżki oliwy
  • 600-800 ml bulionu wolowego
  • sól i pieprz
  • kieliszek białego wina
  • do 25ml sherry lub porto (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • bagietka pokrojona w cienkie kromki
  • 2-3 garści startego sera gruyere

Przygotowanie: 
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu smażymy cebulę, aż się skarmelizuje, minimum 35 min (do osiągnięcia koloru kawy z mlekiem)
  • Dodajemy wino, zeskrobując zbrązowiałą skórkę, gotujemy aż prawie cały płyn odparuje
  • Dodajemy bulion,doprawiamy sola i pieprzem,     gotujemy pod przykryciem okolo 20 minut
  • Na sam koniec dodajemy sherry lub porto (proponuje małymi porcjami, za każdym razem próbując) i gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu
  • Bagietkę podpiekamy z obu stron, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku
  • Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch kładziemy kromki bagietki i posypujemy serem
  • Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz