środa, 14 stycznia 2015

Pizza margherita na cienkim cieście



Składniki:  (4 średnie pizze)
  • 25g świeżych drożdży lub 15g suchych
  • 250ml ceipłej (ale nie gorącej) wody
  • szcyzpta cukru
  • łyżeczka soli
  • 350-400g mąki o dużej zawartości glutenu (najlepiej typ 550-500)
Sos:
  • puszka pomidorów z sokiem
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo zmirlony pieprz
  • łyżka suszonego oregano
Dodatki:
  • 350g mozzarelli (około 3 kulek) pokrojona w niedużą kostkę
  • kilka listków bazylii
Przygotowanie:

Sos:
  • Pomidory gotujemy z wszystkimi dodatkami przez okolo 10 minut
  • Blendujemy

  • Miskę ogrzewamy gorącą wodą. Wodę wylewamy.
  • Do miski wsyoujemy pokruszone świeże lub sproszkowane drożdże, dodajemy cukier, wodę i mieszamy widelcem. Odstawiamy na 5-10 minut, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki (piana)
  • Dodajemy sól i 1/3 mąki i mieszamy używając drewnianej łyżki 
  • Dodajemy kolejną 1/3 mąki i mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski
  • Na podsypanym mąką blacie wyrabiamy dalej ciasto przez około 10 minut, za każdym razem dodając po trochu mąki. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.
  • Czystą miskę smarujemy niewielką ilościa oliwy. Uformowaną kulę  ciasta wsadzamy do miski i przykrywamy miskę wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60minut, aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
  • Ugniatamy ciasto pięścią i wyrabiamy kolejne 2 minuty.
  • Dzielimy ciasto na 4 części, 
  • Każdą z części rozwałkowujemy i formujemy owal. Dla mnie najlepiej sprawdza się spód od okrągłej blachy do ukształtowania pizzy. Po rozwalkowaniu kładziemy ciasto na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i kształtujemy w owal,  na brzegach robiąc zakładkę.
  • Można również uformować owal bez pomocy blaszki i piec pizzę na wysmarowanym oliwą papierze do pieczenia
  • Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu, posypujemy serem
  • Pieczemy w pieakrniku nagrzanym do najwyższej możliwej temperatury przez 5 minut, aż pizza się zarumieni
  • Podajemy udekorowaną listkami bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz