Składniki: (4 średnie pizze)
- 25g świeżych drożdży lub 15g suchych
- 250ml ceipłej (ale nie gorącej) wody
- szcyzpta cukru
- łyżeczka soli
- 350-400g mąki o dużej zawartości glutenu (najlepiej typ 550-500)
Sos:
- puszka pomidorów z sokiem
- szczypta cukru
- sól
- świeżo zmirlony pieprz
- łyżka suszonego oregano
Dodatki:
- 350g mozzarelli (około 3 kulek) pokrojona w niedużą kostkę
- kilka listków bazylii
Sos:
- Pomidory gotujemy z wszystkimi dodatkami przez okolo 10 minut
- Blendujemy
- Miskę ogrzewamy gorącą wodą. Wodę wylewamy.
- Do miski wsyoujemy pokruszone świeże lub sproszkowane drożdże, dodajemy cukier, wodę i mieszamy widelcem. Odstawiamy na 5-10 minut, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki (piana)
- Dodajemy sól i 1/3 mąki i mieszamy używając drewnianej łyżki
- Dodajemy kolejną 1/3 mąki i mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski
- Na podsypanym mąką blacie wyrabiamy dalej ciasto przez około 10 minut, za każdym razem dodając po trochu mąki. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.
- Czystą miskę smarujemy niewielką ilościa oliwy. Uformowaną kulę ciasta wsadzamy do miski i przykrywamy miskę wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60minut, aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ugniatamy ciasto pięścią i wyrabiamy kolejne 2 minuty.
- Dzielimy ciasto na 4 części,
- Każdą z części rozwałkowujemy i formujemy owal. Dla mnie najlepiej sprawdza się spód od okrągłej blachy do ukształtowania pizzy. Po rozwalkowaniu kładziemy ciasto na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i kształtujemy w owal, na brzegach robiąc zakładkę.
- Można również uformować owal bez pomocy blaszki i piec pizzę na wysmarowanym oliwą papierze do pieczenia
- Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu, posypujemy serem
- Pieczemy w pieakrniku nagrzanym do najwyższej możliwej temperatury przez 5 minut, aż pizza się zarumieni
- Podajemy udekorowaną listkami bazylii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz