piątek, 6 lutego 2015

Faworki



Składniki: (2 patery)
  • 500 g maki (4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki miękkiego, śmieatnkowego masła
  • 0,5kg smalcu lub frytury do smażenia lub 1l oleju
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 


  • Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól
  • Robimy wgłebienie i dodajemy resztę składników
  • Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (konsystencja ciasta na pierogi)
  • Dzielimy ciasto na 2 części, jedną przykrywamy, by nie obsychała
  • Bardzo cienko rozwałkowujemy najpierw jedną część
  • Kroimy na prostokąty 0 szerokości około 3 cm i długości 10-15cm, nacinamy pośrodku na długość około 2-3cm
  • Przewijamy jeden koniec prostokąta przez dziurkę, aż powstanie świderek
  • To samo robimy z druga częścia ciasta
  • Rozgrzewamy tłuszcz, na średnim ogniu. Sprawdzamy wrzucając kawałek ciasta-jeśli wypłynie, tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany.
  • Wrzucamy faworki partiami
  • Kiedy fawroki usmaża się na złoty kolor z jednej strony, przwracamy widelcem na drugą stronę i znów smażymy na złoty kolor.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym
  • Podajemz poszpane pryesianzm cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz