poniedziałek, 2 lutego 2015

Kurczak z papryką w winnej marynacie



Składniki:  (na 2 porcje)

Kurczak:
  • 2 średniej wielkości udka z kurczaka (koło 0,5kg)
  • pół czerwonej i pół pomarańczowej lub żółtej papryki, umytej i pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w piórka
  • 100ml białego wina (pół szklanki)
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 średnio ostra papryczka chilli, umyta, pozbawiona nasion, bardzo drobno pokrojona
  • łyżka pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
  • sól, pieprz
  • olej
Do podania:

Kasza:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
Sałata:
  • 4 duże, porwane liście umytej i osuszonej sałaty
  • 4 łyżki oliwy 
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy dijon (lub innej pikantnej)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

Kurczak:
  • Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy sola i pieprzem, oliwą. Układamy w żaroodpornym naczyniu spodnią częscią (tą bez skóry)do góry
  • Wino mieszamy z pasta pomidorową, czosnkiem i chilli
  • Nacieramy kurczaka marynatą, obkładamy cebulą i papryką
  • Pieczemy około godziny w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200stopni, aż skórka będzie chrupiąca i przyrumieniona. Kurczaka odwracamy na druga stronę po 30 minutach. W czasie pieczenia polewamy wytworzonym tłuszczem kurczaka i warzywa. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy mięso jest dobrze upieczone sprawdzamy widelcem, czy ładnie odchodzi od kości
Kasza:
  • W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy sól, paprykę i chilli
  • Do wrzątku wrzucamy kaszę i gotujemy około 15 minut, aż napęcznieje i nie będzie już mączna
  • na talerzu kaszę polewamy delikatnie sosem z pod kurczaka, kładziemy na nią przypieczoną paprykę i cebulę
Sałata:
  • Składniki sosu mieszamy do uzyskania konsystencji emulsji, skrapiamy nim sałatę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz