środa, 18 września 2013

Roladki z kurczaka z pesto w parmezanowej panierce



Składniki: 
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki pesto z tego przepisu (1/2 proporcji podanych w przepisie) lub gotowego pesto
  • 3 łyżki stratego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy,usuwamy żyły
  • Ostrożnie przecinamy wzdłuż na pół
  • Delikatnie rozbijamy pięścią, żeby się nie poprzerywały
  • Nacieramy sola i pieprzem
  • Na powierzchni mięsa rozsmarowujemy 1,5-2 łyżki pesto
  • Zwijamy mięso najpierw robiąc zakładkipo 2cm z boków do środka, a potem zwijamy w rulon
  • Zabezpieczamy wykałaczkami tak, by roladki by nadzienie nie wyciekło
  • Bułkę mieszamy z parmezanem
  • Obtaczamy roladki w parmezanowo-bułkowej panierce
  • Smażymy z każdej strony na kilku łyżkach rozgrzanego na patelni oleju, do lekkiego zarumienienia
  • Pieczemy bez przykrycia w piekarniku z termoobiegiem, w 190 stopniach przez 30 minut

Do podania:

Puree ziemniaczane:
  • 800g ziemniaków
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Dodajemy masło, śmietanę i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę
Sałatka:
  • 2 garście umytego i osuszonego szpinaku
  • 1 duży pomidor, umyty, osuszony i pokrojony w gruba kostkę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól (najlepiej morska)
  • świeżo zmielony pieprz
  • Na talerzu układamy szpinak
  • Na szpinaku układamy pomidory
  • Do octu dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy oliwę i pieprz i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Polewamy sałatkę sosem


1 komentarz:

  1. Troszkę się napociłam z wykałaczkami, ale warto!! Zwłaszcza, że kurczaczka nie trzeba doglądać cały czas, można się zająć czymś innym, a obiadek sam się robi :)

    OdpowiedzUsuń